Decrease font size Default font size Increase font size
BOEKPUBLICATIES

oog-vd-naald

Griselda Molemans, 2011. Thriller, uitgeverij Mistral te Amsterdam

De Indo-Afrikaanse Fay Pizarro werkt als reporter in Los Angeles. Terwijl ze een serie krantenartikelen over beroemdheden met tatoeages voorbereidt, komt ze op het spoor van een maniak die vrouwen ontvoert, drogeert en mythologische figuren in het gezicht tatoeeërt. Wanneer Fay bevriend raakt met Mike Flohr, de rechercheur die het onderzoek leidt, besluit ze haar expertise in te zetten om hem te helpen. Maar als de Tattoo Maniak zijn slachtoffers niet langer levend achterlaat, begeeft Fay zich op levensgevaarlijk terrein.

Bestel online

zwartehuid-oranjehart

Afrikaanse KNIL-nazaten in de diaspora
Griselda Molemans & Armando Ello, 2010, uitgeverij d'jonge Hond te Zwolle

'Zwarte huid, Oranje hart' beschrijft de zoektocht naar de oudste nazaten van Afrikaanse KNIL-soldaten in Nederland, Ghana, de Verenigde Staten en Indonesië. Daarnaast zijn de afstammelingen van prins Kwasi Boachi opgespoord in Nederland en Amerika. Het resultaat is een fascinerend boek met ontroerende getuigenissen, prachtige portretten, onderzoek naar Afrikaans DNA en veel onbekend historisch materiaal.

Bestel online

zwarte-wittehart

Arthur Japin, 1997, uitgeverij De Arbeiderspers te Amsterdam

Internationale bestseller over de Ashanti-prinsjes Kwasi Boachi en Kwame Poku die in 1837 aan koning Willem I worden geschonken als onderpand voor de werving van Afrikaanse KNIL-soldaten. Op een kostschool in Delft worden de jongens als Nederlanders opgevoed. Ver van hun ouders en hun volk verleren zij hun taal en gebruiken met grote gevolgen vandien.

Bestel online

zwarte-hollanders

Afrikaanse soldaten in Nederlands -Indië
Ineke van Kessel, 2005, KIT Publishers te Amsterdam

In dit standaardwerk beschrijft historica Ineke van Kessel de geschiedenis van de werving van Afrikaanse soldaten voor het Koninklijk Nederlands Indisch Leger en de ervaringen van hun Indo-Afrikaanse afstammelingen. Na de onafhankelijkheid van Indonesië kwamen veel Indo-Afrikaanse families gedwongen naar Nederland. Van Kessel ontsluit deze grotendeels vergeten geschiedenis in een unieke publicatie.

Bestel online

voetspoor-panter

Griselda Molemans, 2005, uitgeverij Balans te Amsterdam

'In het voetspoor van de panter' is een genealogische thriller die vanuit het Nationaal Archief in Den Haag naar Burkina Faso, Ghana en Java voert. Op zoek naar de Afrikaanse stamvader van haar familie legt de auteur een onbekende bladzijde van het koloniale verleden bloot.

Bestel online

dochters-archipel

Griselda Molemans, 2004, uitgeverij Balans te Amsterdam

Persoonlijke levensverhalen van tien voormalige bewoonsters van de kolonie Nederlands-Indië onder wie de Indo-Afrikaanse Evelien Klink. Zij groeide op in de vooroorlogse 'Afrikaanse Wijk' in de garnizoensstad Poerworedjo als dochter van de Indo-Afrikaanse KNIL-sergeant David Klink; haar Afrikaanse stamvader is Klink (zonder voornaam) die in 1816 in 'Ashantij, Afrika' is geboren.

Bestel online